Renovera utan kakel och klinkers i våtrum

Många tänker enbart på kakel och klinkers när badrumsrenovering planeras. Men det finns flera andra alternativ i våtrummet. Delvis beror det på om det är en tvättstuga där enbart vissa stänk kommer uppstå eller badrum med dusch och badkar.

Våtrumsmatta

Våtrumsmatta blir allt mer populärt och ett tydligt alternativ mot kakel och klinkers. Det gäller både för golv och väggar.

  • Billigare – För att få en billigare badrumsrenovering kan våtrumsmatta väljas. Det kräver betydligt mindre arbetstid än om kakel ska monteras.
  • Skönare – Matta är ”mjukare” än kakel och inte lika kallt. Läggs kakel behövs generellt golvvärme installeras eftersom kakel är så kallt. Mattan är inte lika kall och ställer därmed inte lika högt krav på golvvärme.
  • Flexibelt – Färger, mönster, former… Det mesta kan justeras med en våtrumsmatta.

Nackdelarna handlar främst om känslan och värdet. Många anser att kakel och klinkers är enda alternativet för att skapa ett lyxigt och snyggt badrum. Det är även något som värderas högre vid eventuell försäljning.

Puts

Puts är ett ytskikt i badrum som inte är jättevanligt – men möjligt. Ska badrumsrenovering ske i duschutrymme är detta däremot inte ett alternativ. Det kommer helt enkelt skapas för stora påfrestningar på materialet. Är det däremot i en tvättstuga kan det vara ett alternativ med puts ovanpå fuktspärren. Då puts är en ovanlig metod för privatpersoner kan försäkringsbolaget kontaktas innan så att detta klassas som godkänd konstruktion.

Våtrumsfärg

Våtrumsfärg är färg som skapar en tät yta mot fukt. Målning kan exempelvis ske på gipsskivor och andra ytor från https://badrumsrenoveringargöteborg.se. Här finns likhet med att använda puts, dvs det ska inte användas vid badrumsrenovering i duschutrymmen då kakel eller våtrumsmatta skapar ett säkrare skydd.

Är det ett större badrum kan en del klassas som våtrum och den andra delen inte som detta. Därmed kan kakel användas vid duschen och våtrumsfärg i resterande del av badrummet.

Vanlig tapetsering?

Vanlig tapet ska inte användas i våtrum – men kan användas på WC och vissa tvättstugor. Orsaken är att dessa inte klassas som våtrum. Första steget är alltså att undersöka om rummet klassas som våtrum eller inte. Men man bör även se på det egna behovet.

En liten WC behöver inte klassas som våtrum men för småbarnsfamiljen är det ändå självklart att vid en badrumsrenovering sätta upp våtrumstapet eller kakel. Detta utifrån att barnen kommer att plaska ordentlig i handfatet.

Klassas inte rummet som våtrum blir det betydligt billigare renovering. Detta eftersom en badrumsrenovering innebär stort jobb med fuktspärrar.

Leave a Comment