Ta lån som pensionär

Kanske har du ställt dig frågan om du kan låna pengar som pensionär och svaret är ganska enkelt. Det kan du göra på snabblån.io, men kravet brukar vara att du ska ha betalat tillbaka lånet innan du fyllt 75. Sannolikheten att du får låna pengar blir med andra ord lägre ju äldre du blir.

Förutom ålderskravet brukar kraven se ut som vanligt även för pensionärer som vill låna pengar. Du måste ha en regelbunden och rimlig inkomst som gör det möjligt att betala tillbaka lånet och som gör att din ekonomi klarar ränta och månadskostnad. Utöver det ska du vara skuldfri hos Kronofogden och bo i Sverige, dvs. vara skriven i landet. Åldern är med andra ord den viktigaste faktorn. Du hinner inte betala tillbaka annars med tanke på att medellivslängden ligger kring 82 år Sverige.

Hur mycket får du låna?
Som pensionär är det pensionen som är din inkomstkälla och den är bankens största säkerhet. Problemet brukar vara att den är på tok för låg. Du behöver därför ha din bostad som säkerhet eller ha en mycket stabil och ordnad ekonomi ihop med din partner. Du måste ha ett tillräckligt överskott varje månad för att klara av lånet i fråga. Har du redan skulder räknas dessa in i bedömningen. Är du skuldfri sedan tidigare ökar dina chanser. Lån utan säkerhet kan beviljas på upp till 600 000 kronor. För pensionärer kan beloppet ligga mellan 10 000-200 000 kronor men det beror helt på de individuella förutsättningarna.

Det är samma kalkyl som gäller för pensionärer som för övriga låntagare, dvs. att det ska finnas pengar över när allt är betalt. Kalkylen som banken eller långivaren räknar på sammanställer inkomster och utgifter för att ta reda på hur mycket som finns kvar när månaden är slut. För att öka möjligheterna att få ett lån kan du som pensionär ta ett extrajobb eller ha en medsökande på lånet.

Du kan naturligtvis ta snabblån som pensionär men med höga räntor och en låg inkomst är det inte ditt bästa alternativ. Istället kan du prova ett så kallat seniorlån som innebär att du lånar med din bostads värde som säkerhet. Fördelen med seniorlån är att de är utformade för seniorer. Oavsett vilket lån du väljer är det viktigt att du jämför mellan olika alternativ och här kan en jämförelsesajt som till exempel antingen samlar eller jämför lån anpassade för pensionärer vara till stor hjälp. Om du inte har tillgång till en dator eller känner dig obekväm med att använda en kan du ringa din bank och be om rådgivning. Du kan höra av dig till alla banker som intresserar dig och sedan själv jämföra deras erbjudanden och räntor för att hitta det alternativ som passar dig och dina behov bäst.