Råd till dig som ska genomföra en köksrenovering i ett litet kök

Det krävs alltid mycket planering för den som ska genomföra en köksrenovering men har man ett väldigt litet kök är det ännu viktigare med noggrann planering för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Utöver att planera behöver man också göra en rad olika val och det bästa tipset för det lilla köket är av naturliga skäl att välja smått – läs mer om det här!

Planering är A och O

En köksrenovering kräver som sagt alltid mycket planering men den som har ett litet kök har anledning att fundera både ett och två varv på hur det nya köket ska utformas. För bästa resultat av sin köksrenovering bör man utgå från sina behov – hur används köket och vilka saker är viktigast hos köksrenoveringstockholmslän.se? Är man till exempel i behov av mycket arbetsyta får man kanske göra avkall på något annat och så vidare.

Ta gärna hjälp hos en köksleverantör med att rita upp och designa det nya köket – då kan du få hjälp att hitta lösningar som du kanske inte hade kommit på själv.

Välj smått

Det finns många sätt att spara plats vid en köksrenovering i ett litet kök. Några av sätten är att välja grundare stommar och en smalare bänkskiva för att spara golvyta. Det finns också vitvaror av mindre modell som passar perfekt i det lilla köket – alltifrån spisar och diskmaskiner till kylskåp. Fundera också på om det finns något du kan leva utan när det kommer till vitvaror. En diskmaskin kanske känns som onödig lyx om du hellre vill ha mycket förvaring i köket. Kanske kan du strunta i att ha en micro för att spara lite extra plats?

Färgval

Något annat att ha i åtanke inför en köksrenovering i ett litet kök är att färgvalet kan påverka slutresultatet väldigt mycket. Den som väljer mörka färger, kanske både på golv, väggar, luckor och bänkskivor kan vänta sig ett snyggt kök – men som däremot kommer kännas trångt. I små rum bör man satsa på ljusa färger om man vill att rummet ska kännas lite större. Ett annat tips är att välja högblanka luckor och lådfronter eftersom ljuset kan reflekteras i dessa.

Att genomföra en köksrenovering med lyckat resultat i ett litet kök kan vara en utmaning. Lägger man dock tid på att planera och kolla på olika alternativ är chansen stor att man lyckas skapa ett kök som är både funktionellt och trivsamt.

Underlätta badrumsrenoveringen

I många bostäder, speciellt i lägenheter, har man bara en toalett. Då kan det vara lite extra jobbigt att renovera den. Var ska man gå på toaletten? Här ger vi några tips på hur badrumsrenoveringen underlättas.

Förbered familjen

Innan renoveringen börjar är det bra om hela familjen är förberedd. Är det en mindre renovering kanske man kan duscha dagen innan så klarar man sig i ett par dagar. Se också till att varje familjemedlem tar ut tandborste, tandkräm, smink och annat från toaletten så att de vet var de har sina saker under renoveringen. Genom att förbereda familjen på att det ska renoveras med badrumsrenoveringargöteborg.se och att toaletten inte kan användas under en tid kan man också undvika större kalas eller bjudningar och kanske är det bättre att barnen leker hos sina kompisar just under renoveringsfasen?

Renovera själv eller anlita företag?

Om man kan renovera själv kan det vara ett alternativ som underlättar lite. Då kanske toaletten kan användas i alla fall till viss del under renoveringen. Men är det ett företag som gör jobbet är det mindre troligt. Fördelen med att anlita ett företag för renoveringen är dock att arbetet i regel blir klart snabbare och man vet att allt blir gjort på ett fackmannamässigt sätt.

Ordna dusch och toalett på annat ställe

Om det blir en långdragen renovering kan dusch behöva ordnas på annat ställe. Toalett brukar vara lättare att fixa till hemma. En husvagnstoalett kan till exempel sättas in i en klädkammare, eller i ett gästrum. Kanske kan barnen dela rum under renoveringen så att man kan ha toaletten där? I ett lägenhetshus kan det också finnas toaletter i källaren, kanske även dusch? Då är det utmärkt att använda dem. Är det tal om ett större stambyte med renovering brukar det också sättas upp toaletter på gården.

Ett bra alternativ till dusch kan vara att besöka den lokala simhallen. Där kan man i regel duscha för några kronor. Varför inte också passa på att använda bastu, att bada i bassänger och annat roligt? Det kan bli ett sätt att fira badrumsrenoveringen lite extra.

Minska kostnaderna

En renovering kan kosta en del pengar men det finns sätt att minska kostnaderna. Är de ett stambyte eller en liknande renovering kanske man inte kan göra så mycket åt vad det kostar men har man ett badrum i en egen villa finns det en hel del man kan göra. Varför inte riva det gamla badrummet på egen hand, eller kanske välja lite billigare material. Ibland behöver man inte heller byta ut toalettstol eller handfat bara för att. Så länge de fungerar kan de fortfarande användas.

Renovera utan kakel och klinkers i våtrum

Många tänker enbart på kakel och klinkers när badrumsrenovering planeras. Men det finns flera andra alternativ i våtrummet. Delvis beror det på om det är en tvättstuga där enbart vissa stänk kommer uppstå eller badrum med dusch och badkar.

Våtrumsmatta

Våtrumsmatta blir allt mer populärt och ett tydligt alternativ mot kakel och klinkers. Det gäller både för golv och väggar.

  • Billigare – För att få en billigare badrumsrenovering kan våtrumsmatta väljas. Det kräver betydligt mindre arbetstid än om kakel ska monteras.
  • Skönare – Matta är ”mjukare” än kakel och inte lika kallt. Läggs kakel behövs generellt golvvärme installeras eftersom kakel är så kallt. Mattan är inte lika kall och ställer därmed inte lika högt krav på golvvärme.
  • Flexibelt – Färger, mönster, former… Det mesta kan justeras med en våtrumsmatta.

Nackdelarna handlar främst om känslan och värdet. Många anser att kakel och klinkers är enda alternativet för att skapa ett lyxigt och snyggt badrum. Det är även något som värderas högre vid eventuell försäljning.

Puts

Puts är ett ytskikt i badrum som inte är jättevanligt – men möjligt. Ska badrumsrenovering ske i duschutrymme är detta däremot inte ett alternativ. Det kommer helt enkelt skapas för stora påfrestningar på materialet. Är det däremot i en tvättstuga kan det vara ett alternativ med puts ovanpå fuktspärren. Då puts är en ovanlig metod för privatpersoner kan försäkringsbolaget kontaktas innan så att detta klassas som godkänd konstruktion.

Våtrumsfärg

Våtrumsfärg är färg som skapar en tät yta mot fukt. Målning kan exempelvis ske på gipsskivor och andra ytor från https://badrumsrenoveringargöteborg.se. Här finns likhet med att använda puts, dvs det ska inte användas vid badrumsrenovering i duschutrymmen då kakel eller våtrumsmatta skapar ett säkrare skydd.

Är det ett större badrum kan en del klassas som våtrum och den andra delen inte som detta. Därmed kan kakel användas vid duschen och våtrumsfärg i resterande del av badrummet.

Vanlig tapetsering?

Vanlig tapet ska inte användas i våtrum – men kan användas på WC och vissa tvättstugor. Orsaken är att dessa inte klassas som våtrum. Första steget är alltså att undersöka om rummet klassas som våtrum eller inte. Men man bör även se på det egna behovet.

En liten WC behöver inte klassas som våtrum men för småbarnsfamiljen är det ändå självklart att vid en badrumsrenovering sätta upp våtrumstapet eller kakel. Detta utifrån att barnen kommer att plaska ordentlig i handfatet.

Klassas inte rummet som våtrum blir det betydligt billigare renovering. Detta eftersom en badrumsrenovering innebär stort jobb med fuktspärrar.

Renovera badrum – välja kakel eller matta?

Alla som gör en badrumsrenovering vill få ett resultat som håller över tid. Ett badrum är ett av hemmets kanske mest känsliga rum då det ska tåla en hel del slitage i form av vatten och fukt. Därför är det viktigt att göra smarta materialval. Här listas några saker att tänka på när det kommer till val av kakel eller matta i sitt badrum.

Våtrumsmatta – slitstarkt och ekonomiskt

En våtrumsmatta passar i ett badrum som behöver vara slitstarkt. Våtrumsmattan kanske inte ger badrummet samma eleganta känsla som kakel gör men har många andra fördelar inför badrumsrenovering. För barnfamiljens badrumsrenovering kan tillexempel en våtrumsmatta vara det perfekta valet då den både är slitstark och lättskött.

En våtrumsmatta är ett bra val ur ett budgetperspektiv. Är budgeten för din badrumsrenovering begränsad är mattan ett billigare alternativ än kakel. Dels i materialkostnad men även i arbetskostnad då det kräver mindre förarbete än kakel då det inte släpper igenom lika mycket fukt.

Våtrumsmattor behöver inte vara tråkigt, tvärt om! Våtrumsmattan har ansetts vara ett budgetalternativ vilket det fortfarande skulle kunna sägas vara, men idag finns det däremot mycket fler utförande att välja bland än tidigare. Både när det kommer till färg och struktur. På så sätt kan du välja en matta som gör badrummet både personligt och praktiskt.

Kakel – tidlöst och estetiskt tilltalande

Kakel passar för alla typer av badrum. Kakel ger badrummet ett klassisk och estetiskt tilltalande uttryck. Kakel kommer i alla möjliga former och färger vilket gör att du med hjälp av kakel kan skapa ett inbjudande och personligt badrum.

Kakel passar bra även bra med golvvärme. En badrumsrenovering med utrymme i budgeten för både kakel och golvvärme skapar en svårslagen kombination. Utan golvvärme eller någon form av matta på kan kaklet uppfattas som kallat att gå på.

Kakel är ett dyrare materialval. Både när det kommer till materialkostnad men även i arbetskostnad då det kräver mer förarbete. Kakel släpper nämligen igenom mer fukt än en våtrumsmatta.

Kakel på väggar och våtrumsmatta på golvet. Du behöver inte heller kompromissa vid din badrumsrenovering. Varför inte välja kakel på väggar och våtrumsmatta på golvet? En lösning som fungerar för de allra flesta badrum och som ger både ett hållbart och tidlöst resultat.

Att välja rätt material till badrummet kan vara klurigt. Fundera över budget för din badrumsrenovering, personliga stil och vad badrummet främst är tänkt att användas till. Det finns något som passar för alla plånböcker och badrum.

Så fixar du tandblekning hemma

Tiden då man behövde gå till tandläkaren och betala dyra pengar för att få ett bländande vitt leende är förbi. Idag finns det flertalet professionella kit för hemmablekning som är godkända av tandläkare och som ger ett fullgott resultat. Det viktiga är att man väljer en seriös leverantör med gott betyg och följer de instruktioner som följer med produkten. Det finns olika produkter beroende på om du ska bleka dina tänder för första gången eller bara vill ha en liten påfyllning. Här pratar vi mer om vad du ska tänka på om du vill bleka dina tänder hemma.

Hur väljer jag rätt tandblekning?

Det finns flertalet olika tandblekningar att välja mellan och det är viktigt att fundera över vilken typ av resultat du vill ha. En del tänker mest på priset, andra tänker på hur det kommer påverka tänderna i det långa loppet. Många tandblekningskit från tandblekningbutiken.se är väldigt lika varandra men skiljer sig åt gällande tid, garanti och liknande. Det kan alltså hända att du får jämföra ett par olika produkter innan du hittar rätt. Det är endast du själv som vet vilka behov du har och därför också vet vad du ska leta efter.

Tänk på att välja en tandblekning som är godkänd av EU och som inte är testad på djur. Det är också en fördel om du kan välja en tandblekning som innehåller så många naturliga ämnen som möjligt.

För nybörjare

Är det första gången du ska bleka dina tänder gör du bäst i att använda ett särskilt startkit. Här får du med precis allt du behöver och behöver bara följa instruktionerna. Det är enkelt och ger ett väldigt fint och naturligt resultat. Det påminner mycket om den typen av tandblekning som du gör hos en tandläkare.

För den erfarne

Om du redan har blekt dina tänder ett par gånger är det tillräckligt att använda sig av så kallade white stripes eller en tandblekningspenna. Båda dessa fungerar om du vill ta bort en missfärgning eller bara förbättra resultatet. Det är inte så stor skillnad på dessa produkter i kvalitet utan det brukar vara en smakfråga vilken av dem man föredrar. White stripes är små remsor som påminner om tejp. Dessa har en liten klick tandblekningsgel på sig. Allt du behöver göra är att fästa dem med rätt sida direkt på tänderna. Du kan göra någonting annat medan det verkar. En tandblekningspenna ser ut som vilken penna som helst och innehåller blekningsgel. Du skruvar på den och “ritar” på gelen där du tycker att det behövs. Det är enklast att göra det framför en spegel så du ser ordentligt.

3 tips för dig som vill starta en webbyrå

Drömmer du om att ha en egen webbyrå? Få arbeta med digitala lösningar, marknadsföring och driva kreativa projekt? Här kommer tre tips för att hjälpa dig att lyckas.

Webbyrå

En webbyrå hjälper företag med att kommunicera digitalt. Det kan handla om marknadsföring, hitta smarta tekniska lösningar, förbättra webbshoppar eller göra en snygg reklamfilm. Allt för att företag ska kunna jobba smidigt och nå ut med sina idéer på ett smart sätt. Många webbyråer arbetar också med apputveckling.

1# Börja idag

Ett vanligt misstag som många blivande företagare gör är att de letar efter den ultimata idén eller vill sätta igång när det finns nog med pengar eller tid. De tror att de en dag ska vakna upp med hur mycket tid som helst och att det “känns” rätt. Och att de har nog med pengar på bankontot. Det händer aldrig. Du måste skapa dig tid för ditt företag, så kommer företaget ta form. Börja redan idag. Vänta inte. Ett tips är att besluta dig för att jobba med din webbyrå 30-60 minuter varje vardag, efter jobbet. Då kommer du att komma igång. Det som är så bra med just en webbyrå är att du kan börja sälja dina tjänster redan nu, samtidigt som du både utvecklar företaget, ändrar företagsnamn och hittar bra samarbetspartner under arbetets gång.

2# Hitta dina styrkor – och svagheter

Vad är du duktig på? Marknadsföring? Hitta smarta tekniska lösningar? Skapa filmer eller layout? Eller att helt enkelt driva projekten? Hitta dina styrkor och svagheter, och hitta andra personer som kompletterar dig. Det finns många som vill göra allt, särskilt att leda projekt. Sanningen är att fel person vid rodret skapar ingen bra produkt. Detsamma gäller om du egentligen är skickligast på att sätta ihop team, skapa ett bra arbetsklimat och fixa projektet, men tror att du ska hålla på med att utveckla appar. För det verkar så kreativt.

3# Bygg upp långsiktigt

En webbyrå behöver många specialister. En person kan inte göra allt på en webbyrå, då det krävs många och skilda yrkesgrupper för att lyckas. Dock måste du inte anställa tre eller fem personer för att kunna driva en webbyrå. Istället hittar du samarbetspartners. Om din dröm är att äga och driva en stor webbyrå, så bygger du upp den allt eftersom. Du kan välja mellan att samarbeta med kunniga personer på lika basis, eller att du hyr in deras tjänster utifrån kundernas behov. Det kan vara klokt att hitta några som du alltid kan samarbeta med, så att du dels alltid har tillgång till tjänsterna, dels kan vara säker på att få jobbet utfört på ett bra sätt.